Ο ήρωας Γιαννάκης Ταλιώτη

Στις 26 Απριλίου 2015 τελέστηκαν με κάθε επισημότητα και κλίμα βαθιάς συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη, η οποία λαμπρύνει τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Ο Γιαννάκης Ταλιώτης, μόλις 16 χρονών, εντάσσεται στους λόχους εθελοντών για αντιμετώπιση της πρώτης απόπειρας των σωβινιστικών στοιχείων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της διχοτόμησης. Ο λαός μας αντιστάθηκε για να διαφυλάξει τη νεαρή, τότε, Κυπριακή Δημοκρατία από την απειλή της διχοτόμησης.

Ο έφηβος Γιαννάκης Ταλιώτης λαμβάνει μέρος σ’ όλες τις μάχες της Πάφου όπου και διακρίνεται. Αλλά η δράση του δεν σταματά εκεί. Μαζί με τον αδελφό του Νίκο Ταλιώτη είναι από τους πρώτους που κατατάσσονται στον εθελοντικό λόχο, υπό τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, στους λόφους της Τηλλυρίας, για να ανακόψουν την επιχειρούμενη από τους Τούρκους επέκταση του θύλακα Κοκκίνων- Μανσούρας- Λεύκας.

Από τις 5 ως τις 8 Αυγούστου 1964 στους κακοτράχαλους λόφους των Κόκκινων και της Μανσούρας γράφονται σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης. Σε συνθήκες πείνας και δίψας, κάτω από τον καυτό ήλιο, οι εθελοντές αποκρούουν με επιτυχία αλλεπάλληλες προσπάθειες των Τούρκων να δημιουργήσουν ένα ευρύ προγεφύρωμα. Μόνο όταν δυνάμεις της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς έρχονται να τους αντικαταστήσουν, οι εθελοντές μαχητές αποσύρονται στον Παχύαμμο για λίγη ανάπαυλα.

Αλλά και στη δεύτερη γραμμή του πυρός δέχονται τις ανελέητες επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας που ανενόχλητη επιτίθεται αδιακρίτως σε μάχιμους και αμάχους. Ο Γιαννάκης Ταλιώτης συνεχίζει να μάχεται. Το πολυβόλο του κροταλίζει για ώρες εναντίον των αεροπλάνων και τότε μόνο θα σιγήσει, όταν μια σφαίρα μυδραλίου των αεροπλάνων τον βρίσκει στην καρδιά. Τα βουνά της Τηλλυρίας γίνονται ο τόπος της θυσίας του υπέροχου δεκαεξάχρονου έφηβου.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής κ. Γιώργος Χρυσοστόμου και ο πρόεδρος του Κ.Μ.Σ. Χαραλαμπίδης Νεόφυτος. Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα ευχαρίστησε ο αδελφός του κ. Νίκος Ταλιώτης. Η τελετή έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων από κρατικούς αξιωματούχους και απλούς πολίτες.